184 SHEPHERD'S BUSH ROAD

AWARDS  The project was highly recommended at the RICS Awards, commended at the NLA Awards and shortlisted for the RIBA, BCO, LEAF and WAF Awards

LOCATION  Brook Green, London, UK

PROGRAMME  70,000 sqft Refurbished office space, 40,000 sqft new office space

AREA  115,000 sqft /10,650 sqm

STATUS  Completed 2016

PHOTOGRAPHY  EcadPhotography

Night Close Up.png

Located within 100 metres of Hammersmith town centre and originally designed and constructed in 1915-16 as a garage and service depot for Ford Motor Company 184 Shepherd’s Bush Road was sensitively restored and extended in its centenary year. Three floors were added within a dramatic new diagrid glass roof, breathing new life into the Grade II listed building. The new design for the building comprises over 115,000 sq ft across six floors creationing a unique, high quality office space that incorporates contemporary design elements. Its history as a car showroom and garage meant its high ceilings and use of space were ideal for conversion into a 21st century office building providing a nod to the future. The proposed geometry of the dome as an arch/shell structure not only enabled a thinner column-free structure, giving better aspect through the glazing without compromising the structural integrity of the building. It also created a shape that was coherent with the surrounding buildings and balanced out the proportions of the existing building.

Sanja was project architect for 184 Shepherd’s Bush Road while working at ColladoCollins Architects.

Brook Green Aerial -WAF Award-01.jpeg
ECP-Brook Green Shoot-HR03.jpg

184 Shepherd's Bush Road is of historic interest as an early and relatively rare surviving example of a purpose-built motor depot and garage with showroom dating from the early period of motor architecture in England. The reinforced concrete frame and modular plan of the building were fundamental in informing the design approach.

ECP-Brook Green Shoot-LR07-01.jpeg
03.jpg

The overriding concept was to compliment and enhance the integrity of the existing structure of the building whilst minimising any direct physical impact.

00 ECP_Main Entrance-01A.jpg
04.jpg

The simple plan form of the building provided flexibility and permitted a variety of space configurations. This sense of openness was further emphasised by the minimal use of primary structure. 

EC-Photog-Brook Green BCO Shoot-52-5157-

Inside the office is open-plan, with very few cellular office compartments dividing up the space. Completing this strong sense of lightness and horizontal detachment is achieved by maintaining a lightness of touch within the weight of the architectural presence.

EC-Photog-Brook Green BCO Shoot-34-5356-